فهرست مطالب

امنیت انتظامی دریایی - پیاپی 10 (پاییز 1391)

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 10 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه برکات * صفحات 1-17

    مطالعه حاضر به بررسی عوامل موثر بر مدگرایی جوانان 15- 19 ساله شهر بوشهر در سال 91 می پردازد. بدین منظور پس از طی مراحل مقدماتی و مرور تحقیقات انجام شده داخلی و خارجی و همچنین بررسی نظریات مختلف در زمینه مدگرایی، فرضیات تحقیق مشخص شد، فرضیاتی که دلالت بر این امر داشتند که بین مدگرایی و وضعیت اقتصادی والدین، میزان درآمد، پایگاه اجتماعی والدین، میزان مدپرست بودن والدین و میزان برخورداری آنان از امکانات رفاهی رابطه معنی داری وجود دارد، اطلاعات مورد نیاز جهت آزمون این فرضیات، از طریق پرسش نامه و با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، از نمونه 386 نفری (188 پسر و 188 دختر) جمع آوری شد. سپس این اطلاعات با استفاده از تکنیک های آماری مناسب از قبیل آزمون t، میانگین و انحراف استاندارد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج به دست آمده نشان داد که بین مدگرایی جوانان و سطح درآمد و پایگاه اجتماعی والدین، رابطه معنی داری وجود دارد، اما این رابطه بین مدگرایی و عوامل دیگر این تحقیق معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: مدگرایی، وضعیت اقتصادی، پایگاه اجتماعی، میزان درآمد
  • علیرضا بهمن نژاد*، محمدرضا گودرزی بروجردی صفحات 19-32

    ادبیات حقوق کیفری در قرن اخیر شاهد ورود اصطلاحات جدیدی در خصوص شیوه‌های دیگر تعدیل کیفر حبس همچون تعویق صدور حکم، تعلیق مجازات، میانجی‌گری، کار عام‌‌المنفعه، بازداشت خانگی، موسسات آموزشی ‌ اصلاحی یا جریمه‌های روزانه بوده است. در همین راستا می‌توان از نظارت و مراقبت الکترونیکی به‌ عنوان دستاورد مطالعات کیفرشناسان و جرم‌شناسان همپای تحولات علمی و ابداعات و اختراعات بشر در قرن بیست و ‌یکم یاد نمود. این پژوهش به بررسی و شناسایی موانع و محدودیت‌های فقهی و حقوقی اجرای شیوه کیفری نظارت الکترونیکی در حقوق ایران پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که مراقبت الکترونیکی نظامی است که می‌تواند در بخش‌های مختلف فرایند تعقیب و مجازت مورد استفاده قرار گیرد. برای این‌که این نظام، در نظام حقوقی اسلامی مورد استفاده قرار گیرد باید ابهامات آن در زمینه مسایل و مشکلات اجرایی، مباحث مبنایی پذیرفته‌شده در فقه اسلامی، مباحث حقوقی و نیز تعارض آن با اصول و قواعد اساسی حقوقی جزا، برطرف گردد. از نظر مبنایی، نظام مراقبت الکترونیکی با برخی مبانی اخلاقی و شرعی فقه اسلام سازگاری ندارد. به عبارت دیگر، با توجه به این‌که دست‌کم در برخی موارد، استفاده از مراقبت الکترونیکی، ورود در خلوت اشخاص بوده و در برخی موارد و مصادیق آن (مانند نصب دوربین در محل اقامت متهم یا محکوم) تعرض به زندگی خصوصی اطرافیان متهم یا محکوم می‌باشد، این مسیله با آموزه‌های اسلام مانند حرمت تجسس در زندگی خصوصی و فردی افراد حتی برای قاضی، سازگاری ندارد. همچنین نمی‌توان به عنوان جای‌گزین بازداشت موقت، از این نظام استفاده کرد و تمام اهداف آن را محقق نمود.

    کلیدواژگان: حبس الکترونیک، نظارت الکترونیک، فقه اسلامی، حقوق کیفری ایران
  • رسول شمسی*، ارسلان کوشا صفحات 33-52

    با تشکیل اجتماعات بشری و شکل گیری شهرها، روند وقوع جرم رو به فزونی نهاده و هرچه این اجتماعات گسترده تر گردد، دامنه وقوع جرم نیز افزون می گردد و لزوم مبارزه با آن و برنامه ریزی در جهت پیشگیری از جرم، امری انکارناپذیر و ضروری می نماید. علماء علم جامعه شناسی و جرم شناسی، هر یک از منظری، جرم و راهکارهای پیشگیری از آن را مورد مطالعه قرارداده اند، اما آنچه را که نباید هیچ گاه از نظر دور داشت، نقش موثر مدیریت اجتماعات بشری است که از آن به عنوان مدیریت شهری یاد می کنیم. بسیاری از دستگاه های دولتی به عنوان اجزاء مدیریت شهری در حوزه وظایف خود، تکالیفی را تحت عنوان مقررات قانونی عام و خاص، بر عهده مردم نهاده و تخلف از آن را جرم تلقی می کنند. شهرداری، مدیریت جهاد کشاورزی، اداره منابع طبیعی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره تربیت بدنی و... از جمله دستگاه هایی هستند که با شهروندان به طور مستقیم ارتباط داشته و عدم برنامه ریزی مناسب و عملکرد نا ثواب برخی از این دستگاه ها موجب گردیده تا بخش قابل توجهی از پرونده های متشکله در دستگاه قضایی مربوط به این دستگاه ها باشد. طراحی و جانمایی ساختمان ها، توجه به مبلمان شهری و پارک های عمومی، ایجاد تفرجگاه های عمومی در اراضی جنگلی خارج از شهرها، تعیین حریم روستاها و اجرای طرح های هادی برای جلوگیری از تعرض به اراضی زراعی و باغ ها، تعیین حریم و مشخص نمودن محدوده اراضی ملی با تابلوهای هشداردهنده، گسترش فضاهای ورزشی و مدیریت بر اماکن ورزشی به نحو غیرانتفاعی، برگزاری جشن های ملی و مذهبی با نگاهی فراتر از پر کردن اوقات فراغت، همه و همه از جمله اقداماتی است که بر عهده متولیان مدیریت شهری قرار داشته و اجرای صحیح آن می تواند نقش موثری در کاهش جرم ایفاء نماید. در این مقاله بر آنیم تا با بررسی وظایف و تکالیف برخی از دستگاه های دولتی، به نقش تاثیرپذیری کارکرد آنها بر پیشگیری جرم و نتیجتا کاهش جرایم پرداخته و عملکرد آنها را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری از جرم، برنامه ریزی، مدیریت شهری، مشارکت عمومی
  • مسعود حراقی*، مریم حراقی، نعیما مقاتلی صفحات 53-79
    زمینه و هدف

    به رغم نقش بسیار مهمی که هوش هیجانی می تواند در بهبود عملکرد کارکنان، مدیران و متخصصان حرفه-ای و چشم انداز شغلی آن ها در سازمان ایفا نماید، هنوز نمونه ای جامع به منظور تدوین چارچوب های عملی برای درک این مفهوم پدید نیامده است. این موضوع، به این دلیل است که خروجی پژوهش های دانشگاهیان راجع به هوش هیجانی عمد تا به بررسی همبستگی، تغییرات و ارتباط بین هوش هیجانی و دیگر متغیرها می پردازد. این پژوهش به دنبال ارایه یک چارچوب عملی است که می تواند به مدیران، کارکنان و مشاوران حرفه ای کمک نماید تا بدانند که کارکنان چه شایستگی-هایی از هوش هیجانی را نیاز دارند و چگونه می توان این شایستگی ها را از طریق آموزش توسعه دهند.

    روش تحقیق

    این پژوهش، از انوع تحقیقات کیفی و به شیوه توصیفی است و پژوهشگر به دنبال تبیین و توسعه نمونه ای مبتنی بر شایستگی های هوش هیجانی، بر مبنای پژوهش های پیشین و بازخورد از متخصصان امر در آموزش هوش هیجانی می باشد.

    نتایج و یافته ها

    بررسی ها و مطالعات نشان داد؛ هوش هیجانی در عملکرد شغلی و پیشرفت شغلی سازمان ها تاثیرگذار می-باشد و از اهمیت بسیار بالایی را برخوردار است. مدل ارایه شده که مبتنی بر شایستگی های فردی است، درک جامعی از پیکربندی روانی، سازوکارهای درونی و بهره برداری از هوش هیجانی در کارکنان را فراهم می آورد. می توان نتیجه گرفت مدیران، کارمندان و افرادی که تمایل به پیشبرد و رشد در حرفه و زندگی شغلی خود هستند باید به توسعه شایستگی هوش هیجانی توجه کنند و در جهت تقویت این مهارت ها هنگامی که آنها از طریق مشاغل سازمانی پیشرفت می کنند، تلاش کنند. هنگامی که هوش هیجانی در افراد رشد می یابد، هم فرد و هم روابط بین فردی اش را تغییر می دهد و در فرد نگرش بهتر، درک واضح تر و روابط اجتماعی مولدتری ایجاد می کند که در حرفه و شرایط گوناگون زندگی فرد تاثیرگذار می باشد

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، روابط بین شخصی، مدل هوش هیجانی، نفوذ اجتماعی
  • نظر رکنی خو صفحات 81-97

    قاعده ضمان ید از جمله قواعد مهم فقهی و حقوقی است که از کاربرد وسیع و گسترده ای در عرصه مسیولیت های مدنی برخوردار است. بحث از این قاعده به اعتبار موضوع آن می تواند به دو دسته ضمان منافع و ضمان اعیان تقسیم گردد. مقصود از ضمان اعیان همان چیزی است که تحت عنوان مسیولیت گیرنده نسبت به پرداخت عین، مثل یا قیمت مال مورد تصرف از آن یاد می کنیم و مراد از ضمان منافع مسیولیتی است که نسبت به پرداخت قیمت منافع تحت تصرف گیرنده مال حاصل می-شود.
    آنچه مورد اتفاق فقیهان مسلمان است دلالت قاعده بر ضمان اعیان است؛ به این صورت که گیرنده مال غیر در صورت بقاء، ضامن عین مال و در فرض تلف و نقصان، ضامن مثل و قیمت و یا جبران خسارت است. در عین حال، دلالت قاعده علی الید بر ضمان منافع، محل اختلاف است. دسته ای آن را مطلقا پذیرفته اند، عده ای قایل به تفصیل میان انواع منافع شده اند و برخی نیز به نحو مطلق، آن را مردود دانسته اند . این در حالی است که از دید نگارنده، پذیرش آن با تمسک به ادله و مستندات قاعده مزبور، از جمله عموم و اطلاق قاعده، ضرورت احترام به مال غیر و بنای عقلا به طور مطلق از قوت و اعتبار بیشتری برخوردار است .

    کلیدواژگان: ضمان، تقویت، منفعت، مستوفات و غیر مستوفات
  • محمود خوش نشان*، حسن شهنوازی صفحات 99-117

    متاسفانه هر ساله تعداد زیادی از مردم عزیز کشورمان در سوانح رانندگی جان خود را از دست می دهند، که هزینه های آن برای کشور ما بسیار زیاد و بعضا جبران ناپذیر است. از بین رفتن تعداد زیادی از مردم در حوادث رانندگی، اعم از افراد عادی و یا فرهیختگان و نخبگان در رده های سنی 35 سال که مهم ترین سنین بهره دهی فرد برای جامعه است، ضایعاتی به راستی جبران ناپذیر بوده و خسارت های ناشی از این تلفات از دیدگاه جامعه شناسی قابل محاسبه نیستند. وقوع هر تصادف، معلول علل مختلفی است که در این مقاله علل تصادفات سالهای 85 تا 89 مربوط به عابرین پیاده به لحاظ اینکه قریب به 7/13 درصد کل قربانیان حوادث رانندگی در این مدت را تشکیل می دهند و حجم بالای این گروه از قربانیان حوادث رانندگی موجب گردیده تا متغیرهای تاثیر گذار در مرگ میر عابرین پیاده ناشی از حوادث رانندگی مورد بررسی قرار گیرد(نیک زاد، 1386). یافته های تحقیق نشان دادند که در بازه زمانی مورد مطالعه 3/72% از متوفیان مرد و 7/27% زن بوده اند که از لحاظ محل فوت ، 3/12% قربانیان قبل از رسیدن به بیمارستان و 9/47% درصد در بیمارستان و8/34% در محل حادثه و4/2% در منزل فوت کرده اند که اصلی ترین علت مرگ ضربه به سر (8/44%) می باشد و عمده افراد متوفی در جاده های برون شهری (6/41%) و راه های درون شهری(1/41%) و 3/17% در جاده های خاکی و روستایی تصادف کرده اند. 2/40% افراد کمتر از 30 سال، 7/9%بین49-30 سال و 3/41% بالای 50 سال سن داشته اند. و 6/16% قربانیان حوادث رانندگی در این ایام جوانان با سن 18 تا 29 سال بوده اند که حاکی از این است که بیش ترین قربانیان حوادث رانندگی در بین عابرین پیاده مربوط به افراد مسن و کودکان کمتر یا مساوی 10 سال می باشند(مرادی و همکاران، 1391).

    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، رفتارهای تهاجمی، مدیریت سرعت، عابر پیاده
|
  • F Barakat Pages 1-17

    This study examines the factors affecting the fashion of young people 15-19 years old pay 91 Bushehr in years after the preliminary stages of reviewing internal and external investigations and reviews the various theories on assumptions determined fashion, the assumptions imply this was between fashion and parental socioeconomic status, income, parental social status, and access to their parents' level of modish amenities, there is a significant relationship between the data required to test this hypothesis through the questionnaire and sampling method simple random sample of 386 subjects (188 males and 188 females) were collected then the data using appropriate statistical techniques such as test-t, the mean and standard deviation were analyzed and the results showed that the fashion Youth and parental income and social status, there is a significant relationship between fashion and other factors, but it is not significant in this study

    Keywords: income of rate, status social, status economic, victim F
  • Alireza Bahman nejad, Mohammad Reza Godarzi Borojerdi Pages 19-32

    The penal law in the literature of the last century witnessed the entry of new terms in other ways، such as the imprisonment penalty adjusting the postponement of the verdict، the suspension of punishment، mediation، the Public Works، under house arrest، educational institutions reform or fines. In the same context of electronic surveillance، as the achievement of psychological studies now scientific developments and innovations and human inventions in the 21st century will learn This study to examine and identify obstacles and restrictions on the implementation of Islamic jurisprudence and legal rights in criminal practices electronic surveillance of Iran. The results of the study showed that the military electronic surveillance that could be used in different parts of the process of prosecute and punish used. For this system in the Islamic legal system، which used to be questioned in the field of administrative problems and basic arguments، adopted in Islamic jurisprudence، the legal issues and its conflict with the basic principles of criminal law،. basis of electronic surveillance system، with some of the religious and moral foundations of Islamic jurisprudence. In other words، with regard to that at least in some cases، the use of electronic surveillance in private individuals، and in some cases، and it (such as the camera installed in place of residence or)aggression on the private lives of entourage or convicted، this issue with the teachings of Islam، such as the sanctity of the investigation in private life and individual to judge، does not even. Also cannot it be as a place to arrest the withdrawal of the system، and all the goals.

    Keywords: electronic imprisonment, electronic surveillance, Islamic jurisprudence, the Iranian penal law
  • Rasul Shamsi*, Arsalan Kusha Pages 33-52

    With the formation of human communities and the formation of cities, and the growing trend of crime in this community becomes extensive ,so developing program to prevent crime is inevitable. Scholars of sociology and criminology studied crime prevention strategies from different perspective but they should not be ignored the role of the effective management of human communities that we call it the urban management. Many organizations as part of their duties in the field of urban management, put the people some obligations under general and specific legal provisions and violation is criminalized. Municipality, Management of Agriculture, Department of Natural Resources, the Department of Culture, Department of Physical Education, etc. These organization are directly connected with the citizens and And lack of proper planning and inadequate performance of these organizations have caused a substantial portion of the records of the judicial system which belong to these organizations. The designing and locating of buildings, according to public parks and urban furniture, creating a public promenade in forest areas outside of cities, determining the distance of villages to stop the invasion of farmlands and gardens, determining and defining the boundaries of the land can play an effective role in reducing crime.The main purpose of this article is to study the tasks of some organizations and their functional role in preventing and reducing crime in society

    Keywords: Crime, Crime Prevention, Planning, Urban Management, Public Participation
  • Masoud. Haraghi *, Maryam Haraghi, Naeima Moghateli Pages 53-79

    Despite the crucial role that emotional intelligence (EI) could play in improving individuals’ performance and career prospects in organizations, employees, executives and career professionals across the world are still in search of practical frameworks for understanding the concept. This is because EI research outputs from academics still remain mostly as correlations, co-variations and associations between EI and other variables. This paper seeks to provide a practical framework that could help executives, employees and career advisors understand what EI competencies people need to acquire and how these could be developed through EI training. The Approach of this research is descriptive. This research tends to develop a competency-based model of EI based on inputs from academic research and feedback from EI training specialists. The paper brings out current research insights and highlights the strategic significance of EI as an augmenter of job performance and career advancement. The competency-based model provides comprehensive understanding of the psychological configuration, inner mechanisms, and organization and operation of EI in human beings. This model introduce a new sub-competency that named as “Social Influence”.

    Keywords: Emotional Intelligence, Inter personal relations, Emotional intelligence model, social influence
  • Nazar Roknikho Pages 81-97

    Legal liability is one of the important legal lules that has an extensive application in the field of civil responsibilities . The subject can be divided in to two catagories :Benefit and Lord liabilities. The purpose of lord is the responsibility of recipient to pay the same ,such as seized property prices and interest liability means responsibility of reciepient to pay the price of the property interests of seizure.Muslims jurists accept the liability of lords, it means that if the reciepient is alive , he will be responsible for the same wealth.If he isnot alive , he must pay its price .Therefore , there is a challenge between the scholars . some absolutely accepted and some completely failed.Acceptance of this idea is more reasonable from the view point of the author of this article.

    Keywords: responsibility, Promotion, Benefits, Non-Exchequer, Exchequer
  • M. Khosh neshan*, H. Shahnavazi Pages 99-117

    Unfortunately, our country every year many people lose their lives in traffic accidents, the costs for our country is very high and sometimes irreparable. The loss of a large number of people in the accident, including ordinary people and intellectuals and elites in ages between the ages of 35 years and the yield of the individual to society, waste is, indeed, irreparable,and Losses resulting from these losses are calculated from a sociological perspective. The findings showed that in the period studied, 72/3% of the dead man and 27/7% were women from the place of death, 12/3% of victims before reaching the hospital and 47/9% of the hospital and 34/8% of the incident and 2/4% died at home main cause of death was head trauma (44/8%) and major rural roads deceased persons (41%) and urban roads (41/1 %) and 17/3% of rural dirt roads and have an accident. 40/2% of those younger than 30 years, 9/7 %years and between 49-30 41/3% were over 50 years old. And 16/6% of victims of traffic accidents at that time were between the ages 18 to 29,it indicated the most victims wrer among the pedestrians who were old and under 10 years old.

    Keywords: Car Accidents, Aggressive behavior, Speed management, Pedestrian